Raceupdate Purmerend 2019

21 en 22 juni 2019 was de Solar Sport One race in Purmerend. Dit was de eerste van 3 races van Solar Sport One en de tweede race van het seizoen. Nadat wij 3 weken eerder in Akkrum helaas al op de eerste dag zijn uitgevallen, hebben we in de tijd tussen Akkrum en Purmerend een nieuw staartstuk gemaakt. Dit weekend was dus het eerste weekend dat we met ons nieuwe staartstuk gingen racen!

Maandag, dinsdag en woensdag voor de race hebben we nog flink geklusd om alles af te maken. De woensdagavond was het dan ook zover: de boot was er klaar voor. Dat moest ook wel, want donderdagochtend reden wij naar Purmerend om daar een een vaartest te doen, de camping op te zetten en nog een aantal technische keuringen te volbrengen. Deze keuringen moesten wij gedeeltelijk opnieuw doen omdat we wijzigingen hadden aangebracht aan onze boot. Vlak voor we te water gingen hebben we nog wel een schroef gemonteerd op de boot. Deze schroef hebben wij van een ander team kunnen lenen, omdat het niet was gelukt om binnen de korte tijd een andere schroef te regelen. De schroef hebben we op de parkeerplaats nog bevestigd, waarna we het water in konden voor de vaartest.
Op de parkeerplaats in Purmerend hebben we de schroef gemonteerd

Bij de vaartest waren we enorm blij dat onze boot het goed bleek te doen! We hadden zelf helaas nog niet kunnen testen, dus eventueel konden er nog verassingen naar boven komen. Dat was gelukkig niet het geval en zodoende hebben we de boot weer uit het water gehaald om de technische keuringen op de camping te gaan doen. Bij de technische keuringen kwamen nog een aantal puntjes aan het ligt wat net niet helemaal werkte. Na een kleine aanpassing was dit gelukkig wel het geval dus waren wij en de boot er helemaal klaar voor om vrijdag te gaan racen!

Vrijdagochtend zijn we gestart aan de Time Trial! De Time Trial was 64 kilometer lang, dus in dit onderdeel moet je goed omgaan met de energie die je beschikbaar hebt in je accu. Ga je te hard, dan lig je op een gegeven moment stil wanneer je nog niet aan het eind van de 64 kilometer bent. Omdat we voor het eerst met de boot voeren, kenden we deze nog niet helemaal en was het wel een beetje gokken. De teamleden die niet in de boot zaten (want alleen Mark zit in de boot!), hebben meegereden over de weg om hier en daar de boot op te zoeken en wat plaatjes te schieten:
Varend in de omgeving van Purmerend tijdens de Solar Sport One
Varend in de omgeving van Purmerend tijdens de Solar Sport One
Varend in de omgeving van Purmerend tijdens de Solar Sport One

Bij de finish maakten we het nog spannend! Op het eind kwamen we gelijk te liggen met VHL Nordwin zonnebootteam. De start was deze keer een groepsstart, dus dat betekende dat wie er als eerst over de finish zou komen, ook direct hoger zou eindigen in de uitslagen! Dat leverde deze mooie beelden op (de witte boot is de onze, de groene VHL Nordwin):

Deze mooie beelden zijn gemaakt door Geert Hobma van Dutch Solar Boat Team! Dankjewel Geert!

Zodoende waren we als 4e gefinishd bij dit onderdeel! Helaas, helaas, na enige tijd werd bekend dat er twee teams zijn gediskwalificeerd voor dit onderdeel. Wij waren een van die twee teams. De reden is dat we te hard hebben gevaren in een langzaam-varen-gebied. Dit gebied was tijdens de 'general briefing' de avond tevoren verlengd, maar wij hebben tijdens het varen de oude documenten gebruikt waardoor wij een stukje te hard hebben gevaren. Ontzettend jammer natuurlijk, desalniettemin waren wij zelf ontzettend blij met het resultaat en dat we dit onderdeel serieus mee hebben kunnen komen in de race!

Wat er onderweg wel is gebeurd is dat we wat water in de boot hadden. Het is gelukkig geen ernstige hoeveelheid, maar bij het opzuigen van het water levert dat wel een leuk plaatje op ;-)
Opzuigen van het water in de boot

Later diezelfde dag was het Top Speed onderdeel. Tijdens de Top Speed moet je een zo hoog mogelijke snelheid proberen te behalen. Het gaat dus om de hoogste pieksnelheid die je kunt behalen. Ook dat ging verassend goed! We hebben een snelheid kunnen behalen van 33 km/h en daarmee waren we tweede in onze klasse!
Onze topsnelheid van 33 km/h!

Tot zo ver hadden we een succesvolle eerste dag erop zitten! Op zaterdag stonden er twee onderdelen op het programma: de Match Race en sprint. Tijdens de Match Race werd er een klein parcours gevaren met twee boten tegelijk. Dit ging in een knock-out toernooi. Als je een race verloor, lag je uit het toernooi. Dit onderdeel zijn we eerste geworden! Hiermee hebben we dus in ons eerste raceweekend zelfs als een onderdeel gewonnen! Match Race in Purmerend - SSO 2019
Match Race in Purmerend - SSO 2019

Als tweede onderdeel op zaterdag hadden we de sprint. De sprint was 200 meter en bevatte een bocht. Toen wij aan de beurt waren gingen we vol goede moed beginnen! Na de resulaten van vrijdag en zaterdagochtend hadden hadden we best hoop dat we op een mooie plek konden eindigen. Helaas ging het mis bij het insturen van de bocht: onze stuurkabel ging los waardoor de boot onbestuurbaar werd. Er zijn gelukkig beelden van!

We zijn na deze 'crash' naar de trailerhelling gesleept door de organisatie. Omdat we bij het sprint onderdeel twee sprints mochten doen, hebben we zo snel mogelijk de boot uit het water gehaald en een snelle pitstop gemaakt. Al snel bleek dat we wel snel een tijdelijke oplossing konden maken. Na een aantal minuten lagen we weer in het water en voeren we terug naar de start, waar we ook nog op tijd aanwezig waren om onze tweede run te doen! We zijn wel iets voorzichtiger door de bocht gegaan. Voor de tweede sprint hebben we een tijd van iets meer dan 23 seconden kunnen neerzetten. Vergeleken met andere teams was dat helemaal geen gekke score! Helaas hebben we voor dit onderdeel toch een DNF (did not finish) gekregen aangezien we tijdens de eerste run zijn weggesleept en niet de finish hebben gehaald. Daarom hebben we in de uitslag geen officiele tijd gekregen. Toch zijn wij tevreden over onze tweede sprint en de snelheid waarmee we het defect hebben kunnen oplossen!

Tot zo ver de race in Purmerend. Voor ons was het een succesvol eerste raceweekend waar we met een heel goed gevoel op terug kijken. Volgend weekend is de race in Groningen en we hopen daar ook hele mooie resultaten neer te zetten. Het zijn maar een paar dagen, maar in de tussentijd voeren we nog een paar kleine verbeteringen door aan de boot. We gaan er bijvoorbeeld voor zorgen dat de stuurkabel niet nog een keer op dezelfde manier los zal gaan :-)

De boot op de trailer, terug naar Drachten De boot op de trailer, terug naar Drachten

Andere updates

Maandupdate juni 2020

We kunnen weer steeds meer doen en zodoende hebben we in juni dan ook best veel gedaan! Nadat we vorige maand de meeste elektro bakken in elkaar hadden gezet, hebben we de boot bekabeld. Alle kabels d...

Lees meer >>

Maandupdate april & mei 2020

Deze maandupdate praten we je bij over de afgelopen twee maanden! Door de coronamaatregelen is de snelheid er bij ons wel een beetje uit. Maar gelukkig zijn we niet helemaal tot stilstand gekomen! Tak...

Lees meer >>

Maanupdate maart 2020

Begin maart stond HISWA op de planning! Voor de 5-daagse beurs hebben we nog veel voorbereidingen getroffen. Zo hebben we onze teamkleding laten bedrukken en werden de zonnepanelen gemonteerd en hebbe...

Lees meer >>

Maandupdate februari 2020

Van 11 t/m 15 maart staan we met onze boot op de HISWA in Amsterdam. Ontzettend leuk natuurlijk, maar dat betekende wel dat er nog veel moest gebeuren in een paar weken tijd. Toen we namelijk hebben b...

Lees meer >>