Historie

Stichting Spectrum Solarteam is opgericht in maart 2017. Maar de historie van het team gaat iets verder terug. In de zomer van 2016 deden een aantal van onze teamleden, via verschillende onderwijsinstellingen, al mee aan de Dutch Solar Challenge. Het schoolproject gaf zoveel energie en enthousiasme, dat is besloten als zelfstandig team verder te gaan. Er werden al snel extra teamleden gezocht om een multidisciplinair team te creëren. Hoewel er in het voorjaar van 2017 met een oude boot meegedaan werd met enkel het NK in Akkrum, lag de focus op het raceseizoen van 2018. In dit seizoen wilde we een geheel nieuw concept uitwerken en proberen: SolarSWASH. Dit zou een innovatieve aandrijving worden onder de zonneboten. Door complicaties in de bouw hebben we het seizoen van 2018 niet kunnen varen.

Desalniettemin zijn we keihard door gegaan om dit in 2019 alsnog voor elkaar te krijgen! De eerste race in 2019, het NK Akkrum, hebben we helaas gedeeltelijk kunnen varen. Op dat moment hebben we de beslissing genomen: we gaan hetzelfde seizoen nog voor een conventionele aandrijving. De volgende race stond echter al 3 weken later gepland! We hebben alles op alles gezet en inderdaad stonden we 3 weken later aan de start van de volgende race met een nieuw gemaakte aandrijving. Die races hebben we gevaren en met succes! Op meerdere onderdelen zijn we de concurrentie voor gebleven. En het werd alleen maar beter: tijdens de twee races die volgden zijn we op verschillende onderdelen 1e geworden!

Toen kwam 2020. Het seizoen waarin, door welbekende redenen, geen races georganiseerd zijn. In 2021 echter, hebben we de mogelijkheid gehad om aanwezig te zijn bij het World Water Forum 2021 in Portugal. Bij dit evenement is een solar race georganiseerd voor internationale teams en hier hebben wij een 1e plek weten te bemachtigen! In dit jaar hebben wij ook 1-daags evenement georganiseerd waarbij andere solar teams een dag konden komen racen op het Sneekermeer met een aansluitende borrel!

Voor het komende seizoen (2022) staat onder andere de Elfstedentocht, onder de noemen The Ultimate Solar Boat Challenge, op het programma. Daarnaast het jaarlijke NK Zonnebootrace in Akkrum en pakken we waar mogelijk zo veel mogelijk andere evenementen mee.