Maandupdate mei 2019

Mei was de maand van de eerste race! En dat betekende ook dat het echt tijd werd om de eerste testvaarten te gaan maken. Na onze eerdere testvaart in april hebben we een aantal verbeteringen doorgevoerd waarna we weer konden testen.
Testvaart begin mei 2019

De test ging een stuk beter dan de vorige keer, maar ook nu kwamen er een aantal gebreken boven water ;-). Zo was de stuurinrichting nog niet sterk genoeg (wat er voor zorgde dat we niet goed konden sturen). We hebben daarom een verbeterd plan gemaakt voor het sturen.

Technische keuring
Inmiddels waren we ons ook druk aan het opmaken voor de technische keuring. Deze keuring wordt een paar weken voor de eerste race georganiseerd. Alle boten worden dan gecontroleerd op mechanisch gebied, elektrisch gebied en natuurlijk veiligheid. Zo moeten we onder andere laten zien dat we een brandblusser, peddel, toeter en zwemvest aan boord hebben. Bij deze keuring waren wij niet volledig goedgekeurd, we moesten namelijk nog een paar dingen regelen. Gelukkig is er altijd een mogelijkheid om vlak voor de race alsnog gekeurd te worden!

Voorbereidingen Akkrum
Om onze boot echt klaar te krijgen voor Akkrum, moest er zeker nog wat gebeuren. Vooral na de punten die naar boven zijn gekomen bij de laatste testvaart. De nieuwe stuurinrichting hebben we geïnstalleerd en de nieuwe schroef gemonteerd.
Monteren nieuwe stuurinrichting SolarSWASH
Bij een allerlaatste testvaart voor de race hebben we nóg een verbetering kunnen doorvoeren in de stuurinrichting.

Akkrum
Na woensdagavond laat te zijn geëindigd, zijn we donderdagochtend 30 mei vertrokken richting Akkrum. Daar hebben we onze tent ingericht en ons klaargemaakt voor de keuringen. Op een kleine storing na verliep de keuring prima. Maar bij terugkomst op de camping bleek de boot het plotseling niet meer te doen… Onze motorcontroller bleek kapot te zijn gegaan! Dat was natuurlijk balen. Omdat we direct zijn gaan zoeken en op tijd de reden konden achterhalen heeft Sunflare Solarteam, een collega-team, ons kunnen helpen en hebben we uit hun werkplaats een reserve motorcontroller op kunnen halen. Het onderdeel hebben we donderdagavond laat nog kunnen installeren en zodoende werkte onze boot weer zodat we vrijdag aan de start konden verschijnen.
Reparatie op de camping in Akkrum - NK Zonnebootrace 2019

En zodoende zijn wij inderdaad vrijdagochtend aan de start verschenen. De route die we moesten varen was zo’n 55 kilometer. Wij merkten al snel dat we bij hogere snelheid toch niet goed konden sturen. Dit zorgde ervoor dat wij een beperkte snelheid konden aanhouden. Daarom zijn we de route rustig gaan varen. Net na Grou werkte de stuurinrichting echter helemaal niet meer, ook niet op lage snelheid, en dat betekende dat we de boot naar de kant hebben gesleept en deze in Grou uit het water hebben gehaald.
Boot uit het water in Grou

We zagen al snel wat er aan de hand was met de stuurinrichting en zijn hierop direct op zoek gegaan naar reserve onderdelen om het te maken! Terwijl een deel van het team onderweg was voor deze onderdelen, controleerde een ander deel de boot. Wat bleek is dat wij ernstige waterlekkage hadden onder in de SolarSWASH. Hierin zitten onder andere de motor en motorcontoller, die beide niet van water houden. Gezien de hoeveelheid water die er in zat en tijd en mogelijkheden om het op de camping in Akkrum te repareren, hebben we besloten zaterdag niet te gaan varen. Ons inzicht was dat de kans aanzienlijk was dat er dure onderdelen kapot zouden gaan waardoor toekomstige races moeilijk zouden kunnen gaan worden. Dat hebben we dus maar niet gedaan. De zaterdag in Akkrum hebben we dus gekeken naar de andere teams en stond onze eigen boot helaas op het droge.
Onze boot op het droge tijdens NK Zonnebootrace Akkrum 2019

Bouke Froentjes Bokaal
Tot zo ver het einde van het weekend in Akkrum, dachten wij eerst. Tot wij tijdens de prijsuitreiking tot onze grote verbazing ook een prijs uitgereikt kregen. We hebben van de organisatie in Akkrum de “Bouke Froentjes” Bokaal gekregen! Deze bokaal is dit jaar voor het eerst uitgereikt. Bouke Froentjes was een grote speler in de solarwereld. Hij is afgelopen jaar overleden en gezien zijn positiviteit heeft de organisatie deze prijs in het leven geroepen. De bokaal wordt uitgereikt aan het team dat volgens de organisatie uitblinkt in behulpzaamheid, positiviteit en innovatie. Dit jaar hebben wij deze prijs in ontvangst mogen nemen en daar zijn we natuurlijk ontzettend blij mee! Dat hadden we niet verwacht en het geeft ons alleen maar meer positiviteit en energie!
De gewonnen bokaal - Bouke Froentjes Bokaal - NK Zonnebootrace Akkrum 2019

Nieuwe plannen
Tot slot, na de race zijn we natuurlijk niet stil blijven zitten. Naast natuurlijk even opruimen van de bende die we tijdens het weekend hebben gemaakt, zijn we vooral bezig met nieuwe plannen! Deze plannen zullen er voor zorgen dat we de volgende races stabiel kunnen varen! Daarover later meer.

Andere updates

Maandupdate juli 2019

Na de race van Solar Sport One in Groningen stond al vlug een volgende race op de planning: de race in Monaco. Echter, onze boot is nu niet geschikt om daar te varen. Er zijn in Monaco namelijk een st...

Lees meer >>

Raceupdate Groningen 2019

Vrij snel na de race in Purmerend was al de race in Groningen! Na de resultaten van Purmerend hadden wij er extra veel zin in. Na het opzetten van de tent zijn wij nog vlug naar Drachten op en neer ge...

Lees meer >>

Raceupdate Purmerend 2019

21 en 22 juni 2019 was de Solar Sport One race in Purmerend. Dit was de eerste van 3 races van Solar Sport One en de tweede race van het seizoen. Nadat wij 3 weken eerder in Akkrum helaas al op de eer...

Lees meer >>

Ons nieuwe staartstuk

Na de race in Akkrum (lees daarover meer in onze maandupdate van mei 2019) hebben we besloten in de korte tijd tussen de race in Akkrum en de race in Purmerend een ander staatstuk te maken voor onze b...

Lees meer >>