Raceupdate Sneekermeer 2021

Omdat dit jaar, uiteraard vanwege de coronabeperkingen, geen echte races mogelijk zijn hebben we zelf een racedag georganiseerd! We hebben 5 andere teams enthousiast gekregen om gezamelijk op 7 augustus op het Sneekermeer te varen.

Naast dat er natuurlijk het een en ander aan organisatie aan vooraf ging, moest ook de boot weer klaar gemaakt worden voor een dag varen. Dit had nog wel wat voeten in de aarde, omdat we druk bezig zijn met onder andere een nieuwe aandrijving. Hierdoor lag de oude in losse onderdelen buiten de boot. Daarnaast waren we bezig met het ombouwen van de telemetrie, waardoor ook dit nog wat aandacht nodig had. Gelukkig is dat allemaal gelukt. Net op tijd, want zaterdagochtend moesten er bij de trailerhelling, valk voor het te water laten, nog wel de laatste dingen gebeuren. Uiteindelijk is dat allemaal gelukt en lagen we klaar om te racen!

IMG_20210807_090354%20%281%29

Als eerste stond een endurance van 1 uur op het programma. En we waren nog maar net vertrokken, toen we al voor het eerste probleem kwamen te staan. We werden teruggesleept naar de haven. Eén van de twee schroefbladen was helaas afgebroken. Redelijk onverwacht gezien dezelfde schroef het in Portugal het perfect heeft gedaan, ook op veel hogeren snelheden. Gelukkig hadden onze vrienden van DB20 solar racing nog een reserveschroef bij de hand en konden we die monteren! Zo konden we na enige vertraging toch weer verder varen in de endurance.

sneekermeer-schroef

We hadden tijdens het vervangen van de propeller echter wel vertraging opgelopen in het aantal rondjes, die we niet meer konden inhalen. Daarom zijn we bij die race als laatste geëindigd. Na deze race hebben we even liggen opladen, wat door het zonnige weer prima ging, om vervolgens te beginnen aan de match races. Match races zijn 1-tegen-1 races op een parcours, die een mooie combinatie vormen tussen hoge snelheid en wendbaarheid. Vanwege de reserveschroef moesten we ons echter inhouden tot een maximumsnelheid van ongeveer 20 kilometer per uur omdat deze anders kapot zou gaan. Hierdoor hebben we er slechts 1 van de 5 gewonnen. Sterker nog, aan het eind van het laatste duel raakte we de gehele schroef los… Hierdoor moesten we ook na dit raceonderdeel teruggesleept worden naar de haven.

spectrum-instagram-sneekermeer

Uiteindelijk hebben we daarom het laatste onderdeel op het programma die dag, een ronde door Sneek met z’n allen, niet mee kunnen varen. Hoewel dit geen race onderdeel was maar meer een ‘tour ronde’ door de stad, was het toch jammer dat we niet mee konden. Afsluitend hebben we met alle teams de dag afgesloten in een restaurant.

Uiteindelijk heeft de boot het afgezien van de twee propellers best goed gedaan! We hebben geen andere problemen gezien. En ondanks dat er een redelijke hoeveelheid water binnen was gekomen, hadden we alles daar goed tegen beschermd waardoor er niks kapot is gegaan. Daarom kijken we positief terug op deze racedag!

Andere updates

Maandupdate augustus 2021

Augustus begon voor ons met de voorbereidingen voor een racedag op het Sneekermeer. We zijn op 7 augustus namelijk gaan varen met een 5-tal andere teams! We hebben onderling wat wedstrijden gedaan, na...

Lees meer >>

Maandupdate juli 2021

Een hoogtepunt op het gebied van elektro deze maand: onze nieuwe printplaat is bezorgd! Het gaat dan om “Magenta”, een printplaat die we hebben ontwikkeld om allerhande taken in onze boot op zich te n...

Lees meer >>

Maandupdate juni 2021

Juni begon voor ons met een hele mooie race in Portugal! Na de nodige voorbereidingen aan de boot voor deze race, hebben we 4 onderdelen verspreid over 3 dagen geracet. Namelijk: een duurrace van 1 uu...

Lees meer >>

Raceupdate Portugal 2021

Enige tijd terug werd een (nieuwe) solar boat race in Portugal aangekondigd op 3-6 juni. Erg leuk! Echter hebben we ongeveer 3 weken van te voren moeten besluiten dat het ons niet ging lukken, vooral ...

Lees meer >>