Raceupdate Portugal 2021

Enige tijd terug werd een (nieuwe) solar boat race in Portugal aangekondigd op 3-6 juni. Erg leuk! Echter hebben we ongeveer 3 weken van te voren moeten besluiten dat het ons niet ging lukken, vooral vanwege te weinig beschikbare teamleden. Echter, zo’n 1,5 week van tevoren veranderde dit en hebben we op het laatste moment vanalles geregeld zodat Mark en Timo (ad-interim teamlid) konden vertrekken. Zo kreeg de aandrijving nog een onderhoudsbeurt, deden we een update aan het display en werd de trailer nagekeken voor de lange reis. Daarnaast natuurlijk de nodige maatregelen als gevolg van corona, er moesten onder andere PCR testen worden afgenomen voor het reizen door Frankrijk.
portugal-klaarvoorvertrek

2 volle dagen rijden later kwamen we aan in het zonovergoten Portugal, bij een groot stuwmeer bij het plaatstje Monsaraz, richting het zuiden van Portugal. De solar race was onderdeel van een groter evenement over het belang van (schoon) water, World Water Forum. Hierdoor waren er grote tenten opgezet voor de conferenties, die gelivestreamd werden voor het publiek.

De eerste dag, 3 juli, was het een kwestie van de laatste hand leggen aan de boot. We hebben alle bakken uitgepakt waar het gereedschap in zat. Omdat we voor het transport alle modules (de "inhoud" van de boot) eruit hadden gehaald, moesten we die nog even in boot plaatsen en alle stekkers aansluiten. Toen was het een kwestie van de knop omdraaien en alles werkte! Daarnaast is ook op afstand vanuit Nederland een kleine bug in de telemetrie opgelost. Tijd voor een eerste testrit! Die ging heel goed. Wat opviel was dat de zonnepanelen, ondanks de flinke zonkracht, lang niet hun maximaal mogelijke opbrengst behaalden. Dit komt zeer waarschijnlijk doordat ze erg warm werden, daardoor gaat het rendement achteruit.

Het raceveld bestond uit een 6-tal teams, waarvan 4 uit Nederland: Técnico Solar Boat uit Portugal, AGH Solar Boat uit Polen en VHL-Nordwin zonnebootteam, Solar Boat Twente, Engineers of Innovation en wij uit Nederland.

Op 4 juli was de eerste race, een ‘short race’ van 1 uur. Op het meer was middels een paar boeien een ronde uitgestippeld, om een eilandje heen. Een ronde had een lengte van ongeveer 1,5km. Met 5 boten ging de race van start, omdat VHL solarteam helaas geen werkende aandrijving meer had. Het eerste half uur voeren we op 2e plek, Técnico Solar Boat lag voor ons. Halverwege de race stopte echter hun vleugel aansturing ermee waardoor ze naar de kant moesten voor een pit-stop. Hierdoor was het voor ons mogelijk een een stuk of wat rondes uit te lopen en hebben we uiteindelijk 2 rondes meer gevaren dan de nummer twee: 18 rondes varen. Dat leverde ons al 12 punten op, en natuurlijk een brede glimlach op onze gezichten.
portugal-bootinactie

Racedag 2: op zaterdag stond de ‘long race’ op het programma, waarbij we 3 uren gingen varen. Er was een grote ronde uitgezet van 9km, wat neer kwam op de overkant van het meer en weer terug. We startten goed en lagen meteen met Técnico Solar Boat en Solar Boat Twente vooraan. Halverwege de race hebben we nog een piloten wissel gedaan! Uiteindelijk konden we uitlopen op Técnico Solar Boat omdat hun vleugels nog steeds niet werkten. Het resultaat van deze race: de 2e plek, achter Solar Boat Twente. Desalniettemin weer heel tevreden!

Twee andere programma onderdelen stonden gepland op de zondag, 5 juli. Dit waren de sprint en de ‘match race’. Bij de match race varen twee teams gelijktijdig een parcour. De boot die als eerste over de finish komt gaat door naar de volgende ronde. Gezien onze boot erg goed presteert bij alle sprints, hebben we al deze races gewonnen met ruime voorsprong!
portugal-dronefoto

Na 3 dagen racen was was … en mochten we het podium delen met Solar Boat Twente en Técnico Solar Boat:
portugal-uitslagen
portugal-podium

Wat een ontzettend mooie race en een leuke ervaring. En de kers op de taart is natuurlijk de eerste plek! Maar daarnaast hebben we ook weer veel nieuwe dingen geleerd over de prestaties van onze boot, die we weer kunnen gaan verbeteren. We zijn inmiddels al weer druk bezig!

Andere updates

Maandupdate augustus 2021

Augustus begon voor ons met de voorbereidingen voor een racedag op het Sneekermeer. We zijn op 7 augustus namelijk gaan varen met een 5-tal andere teams! We hebben onderling wat wedstrijden gedaan, na...

Lees meer >>

Raceupdate Sneekermeer 2021

Omdat dit jaar, uiteraard vanwege de coronabeperkingen, geen echte races mogelijk zijn hebben we zelf een racedag georganiseerd! We hebben 5 andere teams enthousiast gekregen om gezamelijk op 7 august...

Lees meer >>

Maandupdate juli 2021

Een hoogtepunt op het gebied van elektro deze maand: onze nieuwe printplaat is bezorgd! Het gaat dan om “Magenta”, een printplaat die we hebben ontwikkeld om allerhande taken in onze boot op zich te n...

Lees meer >>

Maandupdate juni 2021

Juni begon voor ons met een hele mooie race in Portugal! Na de nodige voorbereidingen aan de boot voor deze race, hebben we 4 onderdelen verspreid over 3 dagen geracet. Namelijk: een duurrace van 1 uu...

Lees meer >>