Raceupdate Dordrecht 2019

Het laatste raceweekend van dit seizoen was op 6 en 7 september in Dordrecht. We hebben onze boot weer race-klaar gemaakt en alle gereedschap, tenten en alle benodigdheden bij een race ingepakt. Nadat we op de heenweg nog even langs HISWA te water in Lelystad zijn langsgewipt, hebben we donderdagmiddag bij aankomst in Dordrecht eerst de safety test gedaan. Daarbij werden alle veiligheidsvoorzieningen in de boot langsgelopen. Dit ging niet in één keer goed, omdat we te maken hadden met een haperende dodemansknop, maar dat hebben we op kunnen lossen waardoor we alsnog goedgekeurd werken om te racen!

Tijdens de endurance race in Dordrecht
Al deze prachtige foto's zijn gemaakt door Jurre Sijpersma van DB-20 Solar Boat Racing! Thanks Jurre!

Tijdens de endurance race in Dordrecht

Vrijdag begon met de endurance. In een tijdsframe van 90 minuten was het zaak zo veel mogelijk rondes te varen. De rondes waren ongeveer 1,5 kilometer lang. Met Sjoerd die de communicatie met Mark regelde en Cas die de strategie verzon, hebben we er 21 kunnen varen. Hiermee zijn wij bij dit onderdeel als 3e geëindigd, achter Sunflare Solarteam (1e) en Sinnergy Solarteam (2e).

Het tweede onderdeel op de vrijdag was de sprint. Wij hebben twee sprints gedaan: één tegen VHL-Nordwin Zonnebootteam en één tegen Sunflare Solarteam. Beide sprints hebben we gewonnen, de snelste in 23 seconden, waardoor wij op dit onderdeel eerste zijn geworden.

Gezamelijk op het water met SDOG, Engineers of Innovation en Solarboat Team Emden

Op zaterdag stonden er drie onderdelen op de planning. De eerste was de Top Speed Competition. Het doel: een zo hoog mogelijke snelheid neerzetten. Hiervoor heb je 130 meter en wordt met een laser je snelheid gemeten. In Groningen hebben wij een snelheid neer kunnen zetten van 36,3 kilometer per uur, maar dit weekend kwamen we op 30 kilometer per uur. Dit had te maken met het feit dat onze accu niet helemaal vol was, namelijk zo’n 35%, waardoor wij minder vermogen hadden. Deze snelheid was dit keer goed voor een tweede plek! Een prima score dus.

Het volgende onderdeel was de slalom competitie. Eén voor één gingen alle boten het slalomparcour varen. We moesten heen én weer, slalommend om in totaal 9 boeien. Aan de hand van de gemeten tijd werd vervolgens de winnaar vastgesteld. De eerste poging hadden wij een tijd van 41 seconden. Eén seconde langzamer dan de snelste tijd in onze klasse. En die snelste tijd werd bij de volgende ronde pogingen nog verbeterd, naar 39 seconden. Gelukkig volgde er nog een poging waarbij de zon zich nog eventjes liet zien, want toen lukte het om parcours in 38 seconden af te leggen, één seconde sneller dus! Daarmee werden we dit onderdeel eerste!

Mark tijdens de sprint

Mark tijdens de sprint

Tot slot hadden we een Match Race. Hierbij varen twee teams tegelijkertijd een parcours. Bij de kwalificaties voer iedereen overigens alleen waarbij de tijd werd gemeten. De snelste 4 boten gingen verder met een knock-out competitie: de boot die verliest, valt af. Hoewel het de hele dag al niet echt mooi weer was, was het tijdens de match race wel het ergste. Flinke buien trokken over terwijl we de races vaarden. Gelukkig maakte dat het niet minder spannend of minder leuk om naar te kijken (mits we onder een afdakje stonden natuurlijk). De eerste match was tegen Sinnergy Solarteam, die hebben we kunnen winnen! Daarom gingen we verder in de competitie. De tweede en laatste match was tegen Sunflare Solarteam, die sneller waren bij de top speed, maar waarvan we de sprint en slalom hebben kunnen winnen. Dat beloofde een spannende race te worden - en dat werd het. Uiteindelijk werd in de laatste meters pas duidelijk dat wij nét voor lagen ten opzichte van Sunflare en kwamen we net iets eerder over de finish. Dat maakte ons de winnaar van dit raceonderdeel dit weekend!

Veel regen tijdens de Match Race

Ondanks het niet zo zonnige weer was het toch een geslaagd laatste raceweekend! Het was een weekend waarbij we stabiel en betrouwbaar hebben kunnen varen, en er geen reparaties hebben moeten plaatsvinden. We hebben wat minder beelden kunnen maken vanwege het weer (drones en camera’s houden niet zo van regen). Overall zijn we dit weekend tweede geworden, zijn we blij mee! In de uitslagen van de gehele competitie dit seizoen, waarbij de 5 races een gezamelijk puntenklassement vormen, hebben wij geen podiumplek kunnen pakken omdat we twee races gemist hebben: namelijk NK Akkrum en de race in Monaco. Maar wie weet gaat dat volgend jaar wel lukken ;-)

De tweede prijs dit weekend!

Andere updates

Raceupdate Dordrecht 2019

Het laatste raceweekend van dit seizoen was op 6 en 7 september in Dordrecht. We hebben onze boot weer race-klaar gemaakt en alle gereedschap, tenten en alle benodigdheden bij een race ingepakt. Nadat...

Lees meer >>

Maandupdate augustus 2019

Wat betreft de telemetrie hebben we veel vooruitgang geboekt deze maand! Waar er voor de zomer alleen wat kleine, losse stukjes ‘klaar stonden’ om samengevoegd te gaan worden, werkt het telemetrie sys...

Lees meer >>

Maandupdate juli 2019

Na de race van Solar Sport One in Groningen stond al vlug een volgende race op de planning: de race in Monaco. Echter, onze boot is nu niet geschikt om daar te varen. Er zijn in Monaco namelijk een st...

Lees meer >>

Raceupdate Groningen 2019

Vrij snel na de race in Purmerend was al de race in Groningen! Na de resultaten van Purmerend hadden wij er extra veel zin in. Na het opzetten van de tent zijn wij nog vlug naar Drachten op en neer ge...

Lees meer >>