Raceupdate NK Zonnebootrace Akkrum 2022

De eerste race van seizoen 2022 is een feit! Het NK Zonnebootrace in Akkrum, een jaarlijkse traditie tijdens het hemelvaartsweekend, heeft afgelopen weekend plaatsgevonden.

Daar gingen nog wel een paar drukke weken aan vooraf. Onze nieuwe aandrijving zat aan het begin van de maand namelijk nog niet helemaal in elkaar. Daarnaast was ook de accu nog niet geheel gereed, stond er nog wat werk op het programma voor onze trailer en werd de nieuwe bestickering op de boot aangebracht. Maar de inzet loonde waardoor we een week voor de race een mooie testvaart hebben gevaren!

Bij de testvaart bleek de nieuwe aandrijving prima te werken! Met nog een paar verbeterpuntjes en de benodigde data voor de strategie gingen we uiteindelijk met een goed gevoel de race in.

Donderdag was de voorbereidingsdag. Op deze dag gingen we inpakken en de boot op de trailer, naar Akkrum rijden en de tenten opzetten. Daarna volgt altijd de veiligheidskeuring, waarbij de organisatie checkt of je alle veiligheidsvoorzieningen aanwezig zijn en of die correct werken. Denk aan een toeter en een peddel, maar ook het dodemanskoord die de motor automatisch uitschakelt wanneer het koord wordt aangetrokken. Die passeerde we in één keer waarna we nog tijd hadden voor een laatste testje. Die test ging weer prima en zo rolden we eigenlijk vrij soepel door de eerste dag heen! We sloten af met het palaver waar we van de organisatie de laatste belangrijke informatie kregen.

Paddock NK Akkrum

Op vrijdag maakten we ons op voor de eerste wedstrijddag. De endurance stond op het programma: een lange tocht van 40 km (die ingekort was vanwege de wind, oorspronkelijk 55 km) van Akkrum naar Grou, terug naar Akkrum en daarna nog een lus naar het zuiden. De voorbereidingen die ochtend liepen ook weer soepel en de boot lag lekker vroeg in het water te dobberen. Ondertussen zette we een auto klaar met de benodigde gereedschappen voor een eventuele spoedreparatie en daarna konden we van start, iets na 10:30.

IMG_20220527_091400

Vanuit het de paddock op de camping waren de andere teamleden bezig met het berekenen van de strategie. We hielden in de gaten hoeveel vermogen we opwekten met de zonnepanelen in het half bewolkte weer, hoe snel de accu leeg liep en hoeveel afstand we nog moesten varen. Middels een script rekenden we elke keer na hoe hard we konden varen. Het ging gestaag en we konden lekker doorvaren! Na ongeveer 25 van de 40 kilometer schrokken we echter even toen we erachter kwamen dat we een rekenfout hadden gemaakt in onze strategie… Omdat de route was ingekort, hebben we het script aangepast en daarin de afstand gecorrigeerd. Dat was echter verkeerd gegaan waardoor er zo’n 12 kilometer miste en het gevolg was dat we eigenlijk te hard voeren. We hebben gas teruggenomen en zijn wat rustiger gaan varen. Gelukkig kwam het uiteindelijk toch goed uit en kwamen we precies met een lege accu over de finish, wat precies het doel is. We finishten zonder problemen of spoedreparaties rond 13:10 uur, net achter Whisper Power Solar Team, met wie we redelijk gelijk hadden opgetrokken gedurende de race. Echter omdat zij net een paar minuten eerder waren gestart (alle boten starten op hun eigen moment, niet tegelijkertijd) zijn we wel voor hen geëindigd en hebben we uiteindelijk een tweede plek behaald deze dag! Op plek 1 was Sunflare Solarteam geëindigd, en op plek 3 Whisper Power Solar Team.

Endurance NK Akkrum
Endurance NK Akkrum
Endurance NK Akkrum

De volgende dag, zaterdag, stonden er twee onderdelen op het programma. De eerste was het “Rondje Akkrum”: in een uur tijd zo veel mogelijk rondes door het dorp varen. Later die middag stond de sprint op het programma, waar we een traject van 350 meter zo snel mogelijk, en dus op hoge snelheid, moeten afleggen.

Het Rondje Akkrum begon echter met een korte hardloopwedstrijd van 1,4 km. Hiermee is het de bedoeling dat er geen chaos ontstaat bij de start en de boten wat meer verspreid vertrekken vanaf de startlijn. Na het rennen mag de boot vertrekken zodra de hardloper de boot heeft aangetikt. Wij konden als 4e weg en hebben vervolgens het gehele uur vrijwel dezelfde snelheid gevaren, wat goed is voor de strategie als we kijken naar de meest optimale manier om de accu en zonne-energie te gebruiken. Deze keer ging het strategisch dus beter dan de dag ervoor. Wat leuk is aan deze race dat de rondes slechts 1,7 km zijn en het publiek de boten vaak voorbij ziet komen. We hebben 11 rondes gevaren in het uur, twee rondes minder dan de nummer 1 Sunflare Solarteam, en één meer dan Whisper Power Solar Team. Weer een tweede plek dus!

NK Zonnebootrace 2022
NK-Akkrum-2022__Damian-Wierenga-19
Rondje Akkrum
NK-Akkrum-2022__Damian-Wierenga-27

Dan de sprint: met onze nieuwe aandrijving niet ons sterkste onderdeel. Met een topsnelheid van ongeveer 25 km/h, een compromis voor een betere efficiëntie op lagere snelheden, bungelen we onderaan het veld als het gaat om maximum snelheden. Toch weet je het nooit tijdens de solar boot wedstrijden, want zelfs in een sprint van 350 meter kunnen er boten uitvallen of andere technische problemen hebben. En zo bleek ook tijdens deze sprints, Whisper Power Solar Team, die bij de vorige races ons op de hielen heeft gezeten en in principe sneller kan zijn in de sprints, had een technisch mankement tijdens de sprint, waardoor zij kostbare seconden hebben verloren en uiteindelijk 3 seconden langer hebben gedaan over het sprinttraject. Wij hebben de sprint in 1:01 minuut kunnen afleggen. De rest van de boten waren wel sneller dan wij.

Sprint NK Akkrum

Van elk onderdeel werden vervolgens de punten bij elkaar opgeteld om de winnaars van het gehele weekend te bepalen. Daar kwam uit dat we een 2e prijs mochten ophalen op het podium! Daar waren we ontzettend blij mee en was een hele mooie afsluiting van een fantastisch raceweekend, waar we niet alleen goed hebben gevaren maar ook heel veel plezier hebben gemaakt met de andere teams en natuurlijk vrienden, familie en sponsors die kwamen kijken, waarvoor dank!

Prijsuitreiking

Deze week zullen we ook al beginnen aan de voorbereidingen van de volgende race: de Elfstedentocht (The Ultimate Solar Boat Challenge) over ongeveer 4 weken. We zijn een aantal nuttige verbeteringen tegengekomen tijdens het NK wat we goed kunnen gebruiken voor de Elfstedentocht. Tijdens deze race varen we in 3 dagen de Elfstedenroute, wat neer komt op een afstand van 60-70 km per dag. Ook dan zullen we op Instagram updates plaatsen over de race!

Andere updates

Raceupdate Elfstedentocht 2022

Na jaren werd er afgelopen week weer een Elfstedentocht voor zonneboten georganiseerd! Met veel plezier hebben wij ons vorig jaar al ingeschreven, maar na de race in Akkrum 3 weken geleden begon ook d...

Lees meer >>

Maandupdate april 2022

In april hebben we weer hard gewerkt aan de nieuwe aandrijving. Al eerder hebben we mallen gemaakt. De mallen zijn van beton met daarin waterslangen. Door vervolgens warm water door de slangen te pomp...

Lees meer >>

Maandupdate maart 2022

Vorige maand schreven we over de bezorging van een aantal nieuwe PCB’s. Die hebben we deze maand kunnen testen! Het gaat daarbij onder andere om de ‘charge contactor’, die het schakelen tussen de MPPT...

Lees meer >>

Maandupdate februari 2022

Het was weer tijd voor een testvaart! Echter, niet met onze zonneboot, maar met een gewone rubberboot. In dit geval ging het om het testen van een afstandssensor / hoogtesensor. Deze sensor willen we ...

Lees meer >>