Maandupdate juli 2020

Van 6 tot 10 juli vaarden 3 Young Solar boten de Elfstedentocht ‘test reis’, als test of dit mogelijk is met de Young Solar boten. Vrijdag 10 juli finishden zij in Leeuwarden. Samen met Sunflare Solarteam vergezelden we de drie Young Solar boten bij het laatste stuk richting de finish.

Omdat ons gezelschap slechts 1,5 week van tevoren werd kortgesloten, betekende dat wel dat er nog vanalles moest gebeuren. Onze boot was namelijk nog niet helemaal klaar voor een tewaterlating! Met aan aantal ‘shortcuts’ is het echter wel gelukt.

Een van de dingen die moest worden opgelost was het feit dat kort hiervoor onze contactor kapot was gegaan. De contactor gebruiken we om de hoofdstroom richting de motorcontroller te schakelen. Daarom moesten we een tijdelijke oplossing verzinnen. Dit hebben we opgelost door er voor nu een (niet zo zuinig) relais tussen te zetten. Een andere issue was eentje in de aansturing. Hardwarematig zat dat deel in elkaar, maar softwarematig was het nog niet helemaal aan de praat. Gelukkig heeft Lars dat kunnen fixen en dat is maar goed ook, want zonder gas te kunnen geven kom je natuurlijk niet ver ;-)

Het staartstuk moest nog gedeeltelijk in elkaar gezet worden. Dus de planetaire vertraging erin en vervolgens de schroef er op. Het in elkaar zetten hadden we met onze nieuwe planetaire vertraging nog niet uitgebreid geprobeerd en dan is het afwachten hoe het precies past. Helaas liepen twee onderdelen een beetje aan, dit hebben we gedeeltelijk kunnen oplossen. Het deel wat we niet direct konden oplossen hebben we maar voor lief genomen, en zijn we toch mee gaan varen.

Nog een onderdeel wat nog niet zo ver was, was de telemetrie, het uitlezen en loggen van data. Toch wilden we dat graag testen en dus zijn we eerst aan de slag gegaan met het uitlezen van de accugegevens en gps. Dit verliep allemaal niet slecht! Na het in elkaar zetten van het hardwarematige gedeelte, konden we data van de accu real-time op onze laptop of telefoon uitlezen! Daarnaast is de data opgeslagen op de server, zodat we achteraf ook berekeningen kunnen maken. Helaas lukte het nog niet om de accu en gps tegelijkertijd uit te lezen, dus we hebben het met alleen de gegevens van de accu gedaan.

En natuurlijk waren er nog talloze ‘kleine dingetjes’, zoals het vastmaken van de stuurinrichting, het bevestigen van een aantal zonnepanelen, het bevestigen van een sleeplijn, etc. Maar, donderdagavond konden we toch een eerste test doen! We hebben de boot tewater gelaten in het Leekstermeer en zijn een aantal keer op en neer gevaren. Vanwege het weer hebben we het kort gehouden. Na 5 minuten varen wisten we wel voldoende: met nog een paar kleine aanpassingen kunnen we vrijdag prima varen!

Vrijdag hebben we nog een aantal puntjes op de i gezet, om vervolgens in Leeuwarden de boot weer in het water te leggen. We zijn de Young Solar boten tegemoet gevaren, om vervolgens met hun mee te varen richting de finish. Het was prima weer en het varen ging rustig, waardoor de accu praktisch vol bleef. Een gezellige bijeenkomst van solarboten én een aantal interessante uitkomsten van deze ‘testvaart’ voor ons.

Samen met Sunflare varen we achter de Young Solar boten aan over de officiele Elfsteden finish

Na de vaart hebben we de balans opgemaakt. Dankzij deze test weten we dat we nog steeds wat water in de boot binnen krijgen, er nog e.e.a. aanloopt in het staartstuk en dat de schroef krom buigt. Al met al dus voldoende zaken om te verbeteren de komende tijd!

Andere updates

Maandupdate augustus 2021

Augustus begon voor ons met de voorbereidingen voor een racedag op het Sneekermeer. We zijn op 7 augustus namelijk gaan varen met een 5-tal andere teams! We hebben onderling wat wedstrijden gedaan, na...

Lees meer >>

Raceupdate Sneekermeer 2021

Omdat dit jaar, uiteraard vanwege de coronabeperkingen, geen echte races mogelijk zijn hebben we zelf een racedag georganiseerd! We hebben 5 andere teams enthousiast gekregen om gezamelijk op 7 august...

Lees meer >>

Maandupdate juli 2021

Een hoogtepunt op het gebied van elektro deze maand: onze nieuwe printplaat is bezorgd! Het gaat dan om “Magenta”, een printplaat die we hebben ontwikkeld om allerhande taken in onze boot op zich te n...

Lees meer >>

Maandupdate juni 2021

Juni begon voor ons met een hele mooie race in Portugal! Na de nodige voorbereidingen aan de boot voor deze race, hebben we 4 onderdelen verspreid over 3 dagen geracet. Namelijk: een duurrace van 1 uu...

Lees meer >>