Raceupdate Groningen 2019

Vrij snel na de race in Purmerend was al de race in Groningen! Na de resultaten van Purmerend hadden wij er extra veel zin in. Na het opzetten van de tent zijn wij nog vlug naar Drachten op en neer gereden om ons laatste onderdeel op te halen om de kapotte stuurinrichting uit Purmerend te repareren. Dit hebben wij donderdagavond geïnstalleerd waarmee de boot klaar was voor het raceweekend in Groningen!

Vrijdag begon met een Time Trial. Vanaf de Sluiskade in Groningen voeren wij richting het Zuidlaardermeer om vervolgens een ronde te doen over het Zuidlaardermeer, om daarna weer terug te varen naar de stad Groningen. Een totaal van 43.8 kilometer. Omdat we onze boot nog niet heel uitgebreid kennen zijn we niet op maximale snelheid gestart. Naarmate de race vorderde konden we de snelheid wat omhoog brengen, o.a. omdat later de zon achter de bewolking weg kwam! Daarmee kwamen we ook meer in de buurt van onze voorligger VHL-Nordwin Zonnebootteam, die in dezelfde klasse meevaart. Door de snelheid nog wat op te voeren en een klein risico te lopen dat we stil kwamen te liggen, zijn we nog dichter achter VHL komen te liggen. We zijn kort achter VHL gefinisht. Maar omdat alle boten een voor een zijn gestart en er een verschil in starttijd was, moesten we nog even wachten op de officiele uitslag om te weten of wij 3e of 4e zouden zijn geworden. Maar uiteindelijk zijn we als 3e gefinisht en zat er iets meer dan 1 minuut tussen onze tijd en de tijd van VHL-Nordwin, die 4e zijn geworden! Een resultaat waar we weer zeer tevreden mee zijn!

Later die vrijdag was het tweede onderdeel, de Top Speed Challenge. Dit was precies hetzelfde als in Purmerend: proberen om over een traject van 100m een zo hoog mogelijke pieksnelheid te bereiken. Hoewel de week ervoor zelf enorm verrast waren door onze topsnelheid van 33 km/h, gingen we daar tot onze nog grotere verbazing deze keer met 3 km/h overheen en hebben we een snelheid van 36.2 km/h! Daarmee behaalden we een eerste plek in dit onderdeel.

Daarmee zat de eerste race dag er bijna op. Na een korte parade door de stad konden de boten weer uit het water en keerden we terug naar onze camping.
De boot in het water in Groningen

Het derde raceonderdeel was de endurance op zaterdag. Bij de endurance moesten we in een uur tijd zo veel mogelijk kleine rondes varen. De rondes waren 4 kilometer lang. Het team dat binnen het uur het meeste rondjes vaart wint het onderdeel, maar als er meerdere teams zijn met hetzelfde aantal rondjes, telt ook tijd mee. Omdat het van kortere duur is kan iedereen natuurlijk wat harder varen en zodoende begonnen we ook met een iets hogere snelheid dan bij de Time Trial. Maar ook tijdens deze race hebben we geregeld de snelheid wat opgevoerd. Ook dit onderdeel was voor ons weer zeer geslaagd: we zijn namelijk als 3e gefinisht!

Tot slot het 4e raceonderdeel: de slalom, over een traject van ca. 100 meter om verschillende boeien heen slalommen, de laatste boei ronden en vervolgens op dezelfde manier weer terug. Deze hadden wij nog niet eerder gedaan, maar we hadden er wel een goed gevoel over. Onze boot bleek namelijk al redelijk wendbaar en fijn te besturen. Op die manier hebben we dan ook een 2e plek kunnen behalen in de slalom! Het verschil met de 3e en 4e plek scheelde maar 1 à 2 seconden, maar elk seconde telt natuurlijk in de uitslagen.

Deze resultaten samen maakten dat wij zaterdag tijdens de Award Ceremony een tweede prijs in ontvangst hebben mogen nemen! Dat hadden we voor de race niet verwacht, en maakt ons daardoor des te blijer met deze prijs!
Onze tweede prijs in Groningen!
Zo zijn we met een heel mooi resultaat en zonder kleerscheuren door het raceweekend gekomen! Wat betreft de komende races is het nu even rustig. De volgende is op 6 en 7 september in Dordrecht. In de tussentijd blijven wij natuurlijk niet stilzitten, maar de concrete plannen moeten wij nog overleggen :-)

Andere updates

Raceupdate Dordrecht 2019

Het laatste raceweekend van dit seizoen was op 6 en 7 september in Dordrecht. We hebben onze boot weer race-klaar gemaakt en alle gereedschap, tenten en alle benodigdheden bij een race ingepakt. Nadat...

Lees meer >>

Maandupdate augustus 2019

Wat betreft de telemetrie hebben we veel vooruitgang geboekt deze maand! Waar er voor de zomer alleen wat kleine, losse stukjes ‘klaar stonden’ om samengevoegd te gaan worden, werkt het telemetrie sys...

Lees meer >>

Maandupdate juli 2019

Na de race van Solar Sport One in Groningen stond al vlug een volgende race op de planning: de race in Monaco. Echter, onze boot is nu niet geschikt om daar te varen. Er zijn in Monaco namelijk een st...

Lees meer >>

Raceupdate Groningen 2019

Vrij snel na de race in Purmerend was al de race in Groningen! Na de resultaten van Purmerend hadden wij er extra veel zin in. Na het opzetten van de tent zijn wij nog vlug naar Drachten op en neer ge...

Lees meer >>