Maandupdate augustus 2021

Augustus begon voor ons met de voorbereidingen voor een racedag op het Sneekermeer. We zijn op 7 augustus namelijk gaan varen met een 5-tal andere teams! We hebben onderling wat wedstrijden gedaan, namelijk een endurance (1 uur lang) en een handvol match races. Lees meer over de race in onze raceupdate!

1540-1024

Een van de dingen die we tijdens de voorbereidingen voor de racedag wilden treffen, is het installeren van de discharge contactor, die de schakeling vormt tussen de accu en de motorcontroller. Helaas lukte dat niet en hebben we weer ons “plan B” teruggezet, namelijk een relais. Dat relais hadden we inmiddels al meer dan een half jaar in de boot zitten, omdat de contactor ter reparatie naar de fabrikant was verzonden. Maar vanwege de wereldwijde chip tekorten en dus het gebrek aan beschikbare componenten kon hij voor een lange tijd niet gerepareerd worden. Na de racedag hebben we in alle rust de contactor kunnen testen en zijn we erachter gekomen waar het nu precies aan lag. Daarom hebben we hem inmiddels kunnen installeren! Daar zijn we erg blij mee. We hebben er lang op moeten wachten voordat hij gerepareerd kon worden. Daarnaast scheelt het best wel wat vermogen, want ons “plan B” verbruikt zo’n ~15 watt in plaats van ~4 watt voor de contactor.

contactor-mgm

Daarnaast zijn we vrijwel direct na de racedag van 7 augustus bezig gegaan met de voorbereidingen en het plannen van de volgende race. Die staat gepland op 23/24 september. De race is georganiseerd door Solar Sport One en is de enige officiële race van dit jaar! We hebben onszelf als doel gesteld om te gaan varen met de nieuwe aandrijving, de nieuwe charge contactor, dat we ons nieuwe sensor-bordje werkend hebben en een nieuw canbus systeem hebben uitgerold in de boot.

De charge contactor hebben we het al vaker over gehad. We zijn al enige tijd bezig met het ontwikkelen daarvan en toen we in mei de eerste versie bestelde, bleek die helaas een fout te bevatten waardoor die zijn werk niet deed (daarover meer in onze maandupdate van juni). Inmiddels hebben we deze fout kunnen herstellen en zijn de nieuwe printplaten besteld! Die worden binnenkort bezorgd en dan kunnen we de componenten overzetten en opnieuw testen.

Daarnaast hebben we in de vorige maandupdates ook al genoemd dat we een sensor-bordje hebben besteld en geassembleerd die we afgelopen half jaar hebben ontwikkeld, genaamd “Magenta”. Het programmeren hiervan levert nogal wat obstakels op! Het is namelijk een nieuw gebied voor ons. Zo is het verbinden met het CAN bus netwerk nog niet gelukt, maar er zijn gelukkig nog opties over om te proberen, dus we houden de moed er in. Dat mag ook wel, want het plan is dat deze tijdens de race in Groningen één van de belangrijkste taken in de hele boot op zich gaat nemen, namelijk het doorgeven van de gashendel stand aan de motorcontroller.

Ook willen we tegelijk met magenta een nieuw canbus netwerk introduceren in onze boot. Voor het nieuwe canbus netwerk hebben we een eigen norm opgesteld voor het makkelijk implementeren in huidige en komende canbus producten. Bij dit netwerk komen nieuwe stekkers in de bakken voor de canbus bedrading. Dit zijn rj45 connectoren (normale netwerk stekkers) met een eigen gemaakte printplaat achterop om twee stekkers door te verbinden. Hierover later meer wanneer magenta en het bijbehorende canbus netwerk zijn geïmplementeerd.

Tot slot, het staartstuk. Ook dat is nog een hele klus! Er is al veel gedaan en veel onderdelen hebben we inmiddels al binnen. Maar er moet nog meer gedaan worden voordat we ermee kunnen varen. Afgelopen maand hebben we vooral voorbereidend werk gedaan zodat we komende maand flinke stappen kunnen zetten. Met behulp van 3D geprinte plugs gaan we mallen maken van beton. In deze mallen leggen we vervolgens het prepreg carbon en verwarmen we dat gedurende enkele uren. Tegelijkertijd lamineren we andere onderdelen, zoals de aluminium “koker” waarin o.a. de motor zit, direct mee zodat dit aan elkaar vast zit. Daarna kunnen we de motor, planetaire vertraging en schroef installeren en testen!

Andere updates

Maandupdate december 2021

Afgelopen maand zijn we bezig geweest om een testopstelling te maken voor de hoogtesensor. Deze sensor moet gaan meten hoe hoog de boot boven het water is. Wanneer we namelijk met hydrofoils varen moe...

Lees meer >>

Maandupdate november 2021

Afgelopen maand, in november, zijn we eigenlijk “van start” gegaan met het nieuwe seizoen. Natuurlijk hadden we daarvoor ook al wat nieuwe projecten opgepakt én lopen er op dit moment nog een aantal p...

Lees meer >>

Maandupdate oktober 2021

We hebben ons team uitgebreid! Sinds oktober is Damian Wierenga één van de zes teamleden van Spectrum Solarteam. Damian heeft de afgelopen jaren ervaring in het solar boat racen opgebouwd bij het Youn...

Lees meer >>

Maandupdate september 2021

Afgelopen maand hebben we best een belangrijke wijziging uitgevoerd. Dit was namelijk het communicatienetwerk in onze boot, namelijk CAN bus. Hiermee communiceren verschillende onderdelen met elkaar o...

Lees meer >>